Mint az elején mondtam, a kedvencem az olasz konyha. most a tökéletes lasagne receptet mutatom meg nektek. Magatoknak, párotoknak, és a vendégeknek is egyaránt el lehet készíteni. Egyszerű, és nem "szennykaja". Romantikus vacsorának is tökéletes.
A bolognai raguhoz:
A besamelhez:
A lasagnéhoz:
1 Felvágjuk a vöröshagymát és 2 ek. olajon elkezdjük a párolását. Fogjuk a két szár angolzellert, felkockázzuk. Miután egészen apró kockákat kaptunk, társként a hagymának, beleöntjük a lábosba. A megtisztított sárgarépát reszelőn lereszeljük, és rádobjuk a zelleres-hagymás keverékünkre.
2. A lepárolt zöldségeket összeforgatjuk a darált hússal, hagyjuk kicsit pirulni, majd hozzádobunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsommal leöntjük. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt feketeborssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevélt használunk ízesítőként.
3. A ragut 2-2,5 óra alatt, fedővel a tetején átfőzzük.
4. Elkészítjük a besamell-mártást: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverjük és hevítjük kicsit, de vigyázzunk hogy még ne barnuljon meg! Fokozatosan, több részletben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Alaposan kiforraljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
5. Majd összeállítjuk a lasagne-t.Egy sütőtepsibe öntünk két kanál olajat és két kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon leöntünk besamellel, bolognai raguval és rászórjuk a reszelt parmezánt. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamell, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamell és parmezán kerül. Az egész mehet be 180 fokos sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül.
6. Tálaljuk a tökéletes lasagnet. Isteni finom! A vacsora mellé rakhatunk dióhéj-gyertyát, amit mindjárt megmutatok hogyan kell elkészíteni.
Jó étvágyat!
Dióhéj-gyertya:
Amire szükséged lesz:
Fél dióhéj
Valamilyen gyertya (színessel jobban néz ki)
Dekorációnak csillámpor vagy bármi más!
Elkészítés:
A gyertyából kivesszük a kanócot. Lerögzítjük a dióhéj belsejébe. A gyertyát felolvasztjuk, és beletöltjük a dióhéjba. Még mielőtt megszáradna, rászórjuk a csillámport, vagy rárakjuk a dekorációkat. Aztán már csak meg kell gyújtani és kész! Nagyon szépen ég, kb. 100 Ft-ból ki is hoztuk. Emellé a recept mellé, már csak ez kellett a romantikus vacsorához.
Készítsétek el ti is!